Thursday, August 7, 2008

Vesti...

Letnja pauza i odmor nisu protekli isto za sve. Za razliku od većine fanova, u klubu se radilo prethodnih mesec i nešto, što na fizičkom, tehničkom ili taktičkom planu, što na ojačavanju ekipe. U Ipswichu sada ima novih lica, nema nekih starih, ali ni nekih koja su bila očekivana. Pripremni period je protekao uspešno po rečima zvaničnika, uz samo jedan poraz u tuce susreta - 5:3 od Premier-ligaša West Hama. Da se vratimo, međutim, na značajnije teme, jer, kao što svi znaju, pripremne utakmice su sasvim druga stvar u odnosu na takmičarske.
Dakle, kratak pregled letnjih aktivnosti. Od našeg poslednjeg javljanja, ugovore sa klubom su potpisali sledeći igrači :
Povratnik na gol Ipswicha, Richard Wright, vratio se nakon sedam godina u matični klub i grad za sumu približnu 500.000 funti. Od Wrighta se očekuje da ponovo pronađe sjajnu formu koja ga je krasila u prethodnom periodu u Ipswichu i koja mu je donela mesto u Arsenalu i engleskoj reprezentaciji. Kako je sam rekao, "željan je uspeha sa Townom, ubeđen u plasman u Premier ligu i jedva čeka početak nove sezone". Menadžer Jim Magilton, koji je igrao za Ipswich kada je Wright bio u životnoj formi, kaže da je ovaj klub "spiritualni dom" za 30-godišnjeg golmana.
Na istoj konferenciji za štampu na kojoj je predstavljen Richard Wright, kao novo pojačanje frontalne linije, predstavljen je i Kevin Lisbie, koji je stigao iz Colchestera za približno 600.000 funti, što bi usled klauzula, moglo da "naraste" i do 750.000 funti. Lisbie stiže kao dokazani golgeter sa 17 golova postignutih prošle sezone i to za ekipu koja je na kraju ispala iz lige. Po rečima Magiltona, kao i samog Lisbieja, ako Town stvori dovoljno šansi, a sigurno da može više od Colchestera, ne bi trebalo da bude problem da se sjajna golgeterska forma nastavi. Lisbie je to pokazao sa dva gola u tri pripremne utakmice u koliko je nastupio od kako je stigao u Ipswich. Na slici su zajedno dva kvalitetna pojačanja Ipswicha, a možda i najveće pojačanje Towna, predstavlja dolazak super-iskusnog Španca Ivana Campa, koji dolazi kao slobodan agent nakon što mu je istekao ugovor sa Boltonom. Campo ima 34 godine, ali kako sam tvrdi, ima u sebi još puno toga da pruži na terenu. Iskusni defanzivac je u karijeri nastupao za Valenciu, Real Mallorcu, kao i po pet sezona za Real Madrid i Bolton. Osvojio je sve trofeje u Španiji, kao i Ligu Šampiona sa Real Madridom, a nastupao je i na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj sa reprezentacijom Španije. Dolazak Campa, koji može da igra kao centarhalf ili defanzivni vezni, trebalo bi da doprinese defanzivi Ipswicha, koja je pokazalo se, bila najveća boljka tima u prethodnoj sezoni, ali i u nedavno završenom pripremnom periodu.
Pojačanja ne stižu samo izvan kluba, već i u postojećem kadru. Naime, nakon što je Dean Bowditch produžio boravak u Townu i šansu da iznađe formu koja ga je proslavila pre dve godine za godinu dana, nove trogodišnje ugovore su potpisali i sjajni mladi Irac Owen Garvan, kao i španski napadač Pablo Counago. Svakako veliki uzdah olakšanja za sve navijače, ali i Jima Magiltona, jer je mladog Irca tražio veliki broj Premier-ligaških klubova, ali se on ipak odlučio na vernost Ipswich Townu.
U međuvremenu, bilo je i odlazaka. Gavin Williams, koji nikada nije iskazao svoj puni talenat u dresu Ipswicha, prešao je u redove Bristol Cityja, za sumu koja se, nagadja se, kreće u rasponu od 100.000 do 200.000 funti, a možda i do 300.000 funti u zavisnosti od klauzula. Takođe, levi spoljni, Gary Roberts, pridružio se Northamptonu, za, simpatično, isto tako nagađanu sumu u istom opsegu funti sterlinga. Matt Richards je ponovo prešao u Brighton na pozajmicu, sa opcijom otkupa ugovora, dok se za Dana Hardinga interesuju Preston i Southend, uz što je potonji nešto bliži ostvarivanju cilja u vidu levog beka.
Mnogo špekulacija bilo je oko interesovanja Ipswicha za neke igrače, što je i razumljivo s obzirom da je Marcus Evans omogućio novac za nove transfere. Nakon dosta priča i nagađanja, Shola Ameobi neće dolaziti u Ipswich, a nakon još više špekulacija i možda čak i pravih pregovora, Angelos Charisteas takođe neće preći u Town. Češki fudbaler iz redova Southamptona, Rudolf Skacel, bio je već viđen u plavom dresu Ipswicha nakon što su se klubovi dogovorili oko obeštećenja od ravno milion funti i obavljenih lekarskih pregleda, ali je fudbaler u poslednjem trenutku odbio transfer i opredelio se da potraži angažman u Bundes ligi (gde je već nastupao za berlinsku Herthu) pod izgovorom da se plaši za svoj status u reprezentaciji Češke ako ostane u drugoligaškom fudbalu. Zaista šteta jer bi Skacel bio odlično pojačanje za problematičnu levu stranu Ipswicha. Na probi u Ipswichu je bio i iskusni levi bek Ben Thatcher, koji je u karijeri nastupao i za Tottenham i Manchester City, a nakon isteka ugovora u Charltonu, slobodan je igrač. Međutim, Thatcher svakog dana izgleda sve dalje od Ipswicha, jer je nakon probnog perioda u Townu, bio i u Wolverhamptonu i West Hamu. Pozicija levog beka ostaje jedna od najkritičnijih u Ipswichu, ali menadžer Jim Magilton kaže da razume Thatchera koji je iskusan i kvalitetan igrač i ima pravo da izabere ono što smatra najboljim za sebe, te mu ostavlja dovoljno vremena da izvaga sve ponude. Na probi u Ipswichu je i reprezentativac Hondurasa Emilio Izaguirre, koji može igrati kao levi bek ili levi vezni, i za koga je Magilton rekao da je impresionirao na treningu, ali da ga želi prvo videti u prijateljskoj utakmici "iza zatvorenih vrata" pre nego što se odluči da 23-godišnjaku ponudi ugovor. Dianbobo Balde je još jedno poznato ime koje je povezano sa Ipswichem. Naime, iskusni Balde je raskinuo ugovor sa Celticom i Magilton je rekao da bi voleo videti gorostasnog reprezentativca Gvineje u svojim redovima, ali problem predstavlja plata koju je imao u Celticu koja iznosi skoro 30.000 funti nedeljno, kao i činjenica da se za njega interesuju i Birmingham City i Sunderland, od kojih ovaj u svojoj ponudi ima i Premier-ligaški status. Poslednja u nizu vesti je da je Magilton ponudio 440.000 funti za levog beka Sheffield Uniteda, Chrisa Armstronga, ali ostaje da se vidi da li će Magilton zaista platiti još jednog igrača pre nego što izvaga sve bekove sa kojima je već u pregovorima...
Osim transfera, koji su sigurno najinteresantniji većini poklonika fudbala, ima i drugih vesti. Jedna velika tužna vest je da Sir Bobby Robson polako gubi svoju bitku sa rakom pluća, zbog čega je pokrenuta peticija da se severna tribina stadiona Portman Road nazove po legendi Ipswicha i engleske reprezentacije. Peticiju može potpisati svako na sledećoj adresi http://www.ipetitions.com/petition/sir_bobby_robson/ .
To bi bilo sve za sada. Sezona počinje u subotu, utakmicom protiv Prestona na Portman Roadu, sa početkom u 16 časova. Svi igrači su spremni, osim Davida Norrisa koji je na rehabilitaciji od povrede pete, kao i Jonathana Waltersa koji sa suprugom očekuje drugo dete.
Od subote nas očekuje i svakonedeljno pisanije, te se nećemo puno pozdravljati...
Idemo u Premier ligu...

No comments: